• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fantastično očuvan plen pobunjenika: Duboko u izraelskoj pećini otkrivena 4 rimska mača stara oko 1.900 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri spate i jedan mač sa prstenastom drškom pronađeni su tokom arheoloških istraživanja u pustinji kraj Mrtvog mora

  • 0
Rimski mačevi, Izrael Rimski mačevi bili su plen ustanika... Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Četiri mača stara 1.900 godina, sa sve drvenim i kožnim koricama, pronađeni su u udaljenoj pećini u izraelskoj pustinji, što je navelo arheologe da veruju kako je reč o plenu Jevreja koji su se pobunili protiv vlasti Rimskog carstva, piše Rojters.

Oblik tri sečiva ukazuje da je reč o čuvenom rimskom maču spata, koji su koristili legionari, dok četvrti ima prstenastu dršku koja je u skladu sa periodom, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete (IAA). Uz mačeve je otkriven i vrh koplja pilum. Verovatno je takođe reč o oružju rimskih legionara.

Pustinja, koja gleda ka Mrtvom moru, bila je sklonište jevrejskih pobunjenika protiv Rimljana, koji su vladali Judejom u to vreme. Kako je nađen i novčić iz vremena Bar Kohbinog ustanka (132-136) pretpostavlja se da su iz tog perioda. Bar Kohbin ustanak bio je pobuna Jevreja protiv rimske vlasti u Judeji, a predvodio ju je Simon Bar Kohba.

Rimski mačevi, Izrael Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

- Skrivanje mačeva i koplja duboko u izolovanoj pećini nagoveštava da je to oružje bilo plen sa bojišta. Očigledno, pobunjenici nisu želeli da ih rimske vlasti uhvate sa ovim oružjem – naveo je arheolog IAA Itan Klejn u izjavi.

Tri mača tipa spata imaju sečiva dugačka između 60 i 65 centimetara, dok mač sa prstenastom drškom ima sečivo od 45 centimetara. Oružje je odlično sačuvano najverovatnije zahvaljujući suvim uslovima u pustinji.

Rimski mačevi, Izrael Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Istraživanja u ovoj pećini počela su 2017. i arheolozi su za to vreme otkrili oko 20 novih pećina, koje ranije nisu bile poznate. U jednoj od njih 2021. pronađen je ranije nepoznati fragment Svitaka s Mrtvog mora ili Kumranskih spisa.

(Telegraf Nauka/Rojters)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>