• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vitezu krstašu ogromni mač ispao u more tokom borbe: Pronađen posle 9 vekova zaštićen neverovatnim omotačem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oružje je otkriveno na dnu Sredozemnog mora, blizu obala Izraela

  • 0
638676321 Credit: Jack GUEZ / AFP / Profimedia

Mač potpuno obmotan školjkama i sakriven u pesku, koji je otkriven u Sredozemnom moru blizu obale Izraela, naverovatnije je oštećen i izgubljen tokom pomorske bitke viteza krstaša sa neprijateljem pre između 800 i 900 godina, pokazala je nova analiza, piše LiveScience.

Ronioci su ovaj mač dug 88 i širok 4,6 centimetara pronašli tokom ekspedicije 2021. Pošto je sam mač bio potpuno obmotan, arheolozi nisu imali mnogo načina da ga ispitaju i otkriju bilo šta osim da je korišćen u vreme krstaških ratova. Međutim, taj omot od školjki i peska poslužio je i kao zaštita maču. Pomoću najmodernijih rendgenskih zraka, istraživači su uspeli da probiju prvi sloj omota i pogledaju kako je izgledao mač, ali i da zaključe da je oštećen tokom bitke, navedeno je u Fejsbuk saopštenju Izraelske uprave za antikvitete (IAA).

- Mač je koristio vitez krstaš koji je došao na ove prostore posle Prvog krstaškog rata i nastanka Jerusalimskog kraljevstva 1099. Imajući u vidu koliko je krvavih bitaka bilo u to vreme između krstaša i islamskih ratnika, mogli bismo da očekujemo da nađemo još ovakvih mačeva. Do sada je otkriveno samo sedam njih, uglavnom u moru. U to vreme mačevi nisu bacani, a u slučaju da je postojao razlog da se više ne koriste, bili bi istopljeni kako bi se metal koristio za nešto drugo. U praksi se dešavalo da nađemo fragmente, retko ceo mač – rekao je Džejkob Šarvit, direktor odeljenja za pomorsku arheologiju IAA.

638676320 Credit: Jack GUEZ / AFP / Profimedia
Mačevi su u to doba bili veoma cenjeno i skupo oružje, verovatno su bili najveća dragocenost svakog viteza. Gubitak mača tokom bitke mogao bi da bude čak i fatalan, navode istraživači. Istraživači znaju da je ovaj mač izgubljen tokom pomorske bitke jer nije bio u koricama, iz kojih se osim za okršaj i oštrenje nije vadio.

- Mač je bio deo lične opreme ratnika. Bilo je to glavno oružje za borbu jedan na jedan u to vreme. Morali su da se prave od najkvalitetnijeg gvožđa, a samim tim su bili i veoma skupi. Osim toga, veština korišćenja mača u borbi zahtevala je mnogo vežbe i samo su plemići i profesionalni ratnici imali mogućnost da ih koriste – rekao je Jopa Gosker, arheolog IAA.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>