• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tajanstveni Neronov teatar otkriven u ograđenoj bašti kraj Vatikana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zgrada jednog od najomraženijih rimskih careva pronađena je tokom pripreme gradilišta

  • 0
Neronov teatar Credit: Matteo Nardone/PACIFIC PR / Sipa Press / Profimedia

Ostaci Neronovog teatra, imperijalnog teatra koji se spominjao u antičkim rimskim tekstovima, ali nije bilo poznato gde se nalazio, otkriveni su ispod bašte na gradilištu jednog luksuznog hotela u Rimu, nekoliko metara od Vatikana, javio je Gardijan.

Arheolozi u Rimu kopali su duboko ispod ograđene bašte Palazzo della Rovere od 2020. godine, što je planirano zbog najavljenog renoviranja renesansne zgrade. Palaco, koja se nalazi u bloku do Trga Svetog Petra, sedište je jednog vatikanskog viteškog reda koji taj prostor izdaje luksuznom hotelu kako bi skupio novac za pomoć hrišćanima u Svetoj zemlji.

Leonardo Viskonti di Modrone, guverner Reda Svetog groba u Jerusalimu, potvrdio je na konferenciji povodom otkrića da je luksuzni lanac hotela spremao izgradnju hotela za 2025, kada se u Vatikanu slavi jubilej i očekuje se oko 30 miliona gostiju.

Zvaničnici kažu da je otkriće neverovatno jer daje uvid u rimsku istoriju. Plinije Stariji je spominjao u svojim delima Neronov teatar, ali je pisalo samo da se nalazi na obali Tibra, nije bilo preciznije lokacije.

Neronov teatar Neki od predmeta nađeni na mestu Neronovog teatra Credit: Matteo Nardone/PACIFIC PR / Sipa Press / Profimedia
Neron je jedan od najomraženijih rimskih careva. Vladao je od 54. do 68. godine, kao naslednik cara Klaudija i poslednji imperator iz Julijevsko-klaudijevske dinastije. Rimski istoričari ga opisuju kao brutalnog vladara koji je nasmrt pretukao svoju trudnu ženu, mučio i ubijao senatore, upuštao se u grandiozne građevinske projekte pretvarajući se da je najveći vladar u istoriji carstva… Posebno su ostali zabeleženi nemiri u provincijama, veliki požar u Rimu 64. godine, za koji je okrivio hrišćane nakon čega je počeo veliki progon ove nove verske grupe. Pojedini izvori, mada bez dokaza, optužuju Nerona da je zapalio Rim kako bi sagradio nove građevine, u skladu sa sopstvenom estetikom.

(Telegraf Nauka/Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>