• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Risan krije pravo arheološko blago! Pronađeni ostaci antičkih rimskih građevina u Crnoj Gori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stilobat ili stubno podnožje otkriveno je tokom iskopavanja u projektu „Risinijum, prestonica kraljice Teute“

  • 0
View on town of Risan, Montenegro, reflection FOTO: Ranko Maras / Alamy / Alamy / Profimedia

U crnogorskom gradu Risan otkriven je stilobat, stubno podnožje, iz doba Rimskog carstva, javio je portal Arkeonews.

U Risnu je ovih dana završena 21. kampanja sistematskih arheoloških istraživanja, kao deo projekta „Risinijum, prestonica kraljice Teute“, i to na lokalitetu Forum ili Carine IX. Istraživanja su sproveli JU Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Univerzitet u Varšavi, koji već drugu godinu zaredom finansira ove radove. Iskopavanja su izvedena na lokalitetu površine od oko 75 kvadratnih metara, u staroj sondi koja je iskopavana šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Risan je veoma star grad, a prvi put je spomenut u 4. veku pre nove ere kao ilirsko naselje pod imenom Rizon. Bio je glavni grad cele Boke kotorske, koja je tad nazivana Sinus Rizonikus ili Risanski zaliv. Grad su kasnije osvojili Rimljani, koji su ga nazvali Rizinijum, i najviše je napredovao tokom prvog i drugog veka naše ere.

- Stara sonda je proširena, tako da ih je sada otvoreno ukupno šest. U njima je pronađeno pet zidova, od jednog helenističkog, preko tri rimska i do recentnog. Najbitniji nalaz predstavljaju ostaci stilobata iz rimskog doba, koji je nosio kolonadu reprezentativnog objekta. Na njemu se jasno uočavaju žljebovi u kojima su se nalazile baze stubova, od kojih je tokom ranijih istraživanja pronađeno više njih, sada smeštenih na Rimskim mozaicima u Risnu. Za snimanje lokaliteta koristi se sistem i merna tehnika RTK GPS, projekcija UTM 34N. Od pokretnih nalaza pronađeni su većinom fragmenti keramike, među kojima veći broj fragmenata amfora sa poklopcima, fragmenti luksuznih posuda i nekoliko novčića – rekao je dr Dejan Gazivoda, rukovodilac istraživanja, za Dan.

Ostaci stilobata dugi su 24 i široki 5 metara, a baze stubova imaju prečnik veći od 50 centimetara, piše Arkeonews.

- Prednji deo stilobata, na kome se nalazi stepenište, bio je pažljivo napravljen i dokazuje da je bio otvoren ka velikom prostoru, verovatno forumu – rekao je prof Pjotr Diček, arheolog Univerziteta u Varšavi, za Arkeonews.

Ispod stepeništa pronađeni su zidovi iz helenističkog perioda. Datiranje te strukture omogućila je analiza dodatnih površina.

- Lokaliteti Carine i Gradina dokazuju da je Rizon bio najveća urbana ilirska naseobina, a jedno vreme prestonica, pa čak i jedini polis u Crnoj Gori – rekao je za Dan dr Gazivoda.

(Telegraf Nauka/Arkeonews/Dan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>