• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene su bile lovci! Novo istraživanje ruši pogrešne ideje iz prošlosti

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Arheolog Arheologija Arheološki radovi Vlajkovićeva Skupština Srbije podzemna garaža Foto: Mateja Beljan

Naučnici su dugo verovali da su u davnoj prošlosti muškarci bili lovci, a žene sakupljači plodova, ali novo istraživanje otkriva da su oba pola bila podjednako sposobna za lov u vreme razvoja kultura lovaca-sakupljača, navodi LiveScience.

Međunarodni tim naučnika istraživao je podatke iz desetina akademskih studija objavljenih u prethodnih 100 godina, a koje su se bavile istraživanjem 63 društva lovaca-sakupljača i tradicijom sahranjivanja žena lovaca širom sveta, od Afrike i Azije do Severne Amerike i Australije. Njihovi podaci objavljeni su u žurnalu PLOS One.

- Čitali smo istraživanja ljudi koji su živeli sa tim grupama i koji su proučavali njihovo ponašanje. Oni su posmatrali ljude i beležili šta i kako rade rekla je za LiveScience Kara Vol-Šefler (Cara Wall-Scheffler), profesorka i jedna od šefova katedre za biologiju Pacifičkog univerziteta u Sijetlu.

Od proučavanih zajednica, u 79 odsto njih žene su bili lovci i taj status nisu gubile nakon porođaja.

- Žene su odlazile u lov sa mnogo različitog oružja i oruđa i ako bi videle životinju – ubile bi je. Bili smo iznenađeni kako je većina grupa prikazivala žene koje love i nije postojao nikakav tabu kada je reč o tome – navodi Vol-Šeflerova.

Istraživači kažu da je više od 70 odsto lovačkih ekspedicija žena bilo planirano, tj. one su odlazile da tragaju za mesom, a ne lovile samo ako ime ukaže prilika za to.

- Tip lovine koju su žene lovile zavisio je od društva. Od 50 društava o kojima postoje podaci o ženama lovcima, u 45 su postojali i podaci o njihovim lovinama. U 21 su lovili manju divljač, u sedam srednju, a u 15 veliku divljač. U dva društva lovile su divljač svih veličina. U čak pet primera, žene su išle u lov sa psima, a u 18 su u lovu sa njima učestvovala i deca – navodi se u istraživanju.

Vol-Šeflerova navodi da su pogrešnu ideju o tome da su muškarci lovili, a žene bile sakupljači posebno razvile dve knjige – „Muškarac lovac“ iz 1968. i „Žena sakupljač“ iz 1983.

- Cilj druge knjige bio je da kaže: „Dobro, muškarci su lovili, ali u suštini lov nije bio najbolji način da se prikupi dovoljno kalorijski jake hrane. Zbog toga su se time bavili muškarci, dok su žene sakupljači obezbeđivale hranu. Međutim, knjiga je dovela do još čvršće rodne podele uloga u društvu koja nije trebalo da postoji. Nema logike da ako je nešto poput lova toliko važno za zajednicu, žene jednostavno to ignorišu. To ne bi imalo smisla – rekla je Vol-Šeflerova.

(Telegraf nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>