• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriven najstariji otisak stopala homo sapiensa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Verujemo da još tragova homo sapiensa čeka da budu pronađeni na južnoafričkoj obali. Istraživanja pokazuju da treba da se ispitaju i starija nalazišta u regionu, od kojih su neka stara između 400.000 i dva miliona godina – piše u studiji

  • 1
Stopalo Foto: Elmar Gubisch / Panthermedia / Profimedia

Grupa arheologa u Južnoj Africi otkrila je otisak stopala homo sapiensa star 153.000 godina, objavio je naučni žurnal Ichnos, prenosi EnVols.

To je najstariji otisak stopala nekog pripadnika naše vrste do sada otkriven. Na južnoj obali Južne Afrike otkrivena je grupa od sedam otisaka stopala i drugih tragova, starih između 71.000 i 153.000 godina, koji će značajno pomoći u proučavanju porekla homo sapiensa.

Pre samo dve decenije činilo se da je veoma malo tragova naših predaka starijih od 50.000 godina. Do tada su samo četiri takva otiska stopala homo sapiensa otkrivena – dvau Južnoj Africi i po jedan u Tanzaniji i Keniji. Situacija je sada veoma drugačija – ima ih 14 u Africi i deset u drugim delovima sveta.

- Južnoafrička obala ima mnogo arheološkihi i paleoantropoloških tragova globalnog značaja, a otkrića tek pronađenih otisaka predstavljaju značaj doprinos tome – navedeno je u istraživanju koje je predvodio Čarls V. Helm (Charles W. Helm) sa Univerziteta Nelson Mandela.

- Verujemo da još tragova homo sapiensa čeka da budu pronađeni na južnoafričkoj obali. Istraživanja pokazuju da treba da se ispitaju i starija nalazišta u regionu, od kojih su neka stara između 400.000 i dva miliona godina – piše u studiji.

(Telegraf Nauka/EnVols.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>