Ogromna riba koja je smatrana izumrlom primećena je u reci Mekong

D. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Primećena je tri puta tokom proteklih godina u reci Mekong.

Foto: Sovannara / Xinhua News / Profimedia

Džinovski losos šaran je nešto poput simbola regiona Mekong. Ova predatorska riba može da naraste do 1,2 metra u dužinu i ima izbočinu na vrhu donje vilice. Izražena žuta mrlja okružuje njene velike oči, piše Phys.org.

Poslednji put dokumentovano viđena 2005, izgleda da je ova vrsta ribe decenijama bila odsutna iz regiona Mekong.

Od 2017, biolozi koji prate migratorne vrste riba u Kambodži razvijaju odnose sa lokalnim ribolovačkim zajednicama. Tako su saznali za tri džinovska losos šarana pronađena između 2020. i 2023. godine u reci Mekong i jednoj njenoj pritoci.

Istraživači sa Univerziteta u Svajriengu su uzbuđeni što prvi put mogu da vide stvarnu ribu i ohrabreni u pogledu sudbine te vrste, koja ima nadimak „riba duh“.

Međutim, situacija u kojoj se nalazi ova vrsta takođe ukazuje na opasnosti sa kojima se suočavaju sve migratorne vrste u Mekongu, reci suočenoj sa industrijskim zagađenjem i prekomernim ribolovom.

Više od 700 brana je izgrađeno duž reke i njenih pritoka i ima vrlo malo „prolaza“ putem kojih bi se ribe mogle kretati.

Biolozi se nadaju da će im saradnja sa lokalnim zajednicama u Tajlandu i Laosu pomoći da potvrde da li džinovski losos šaran još pliva u drugim delovima Mekonga.

(Telegraf Nauka/Phys.org)