Ministarka Begović prisustvovala svečanom obeležavanju početka akademske godine na Univerzitetu u Havani

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

"Bio je zaista emotivan momenat videti sve te mlade ljude koji započinju svoje karijere uz osmeh i želju da steknu nova znanja"

Foto: NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u okviru zvanične posete Republici Kubi prisustvovala je tradicionalnom svečanom obeležavanju početka akademske godine na Univerzitetu u Havani.

Ovom prilikom, rektorka dr Miriam Nisado Garsija upoznala je ministarku dr Begović sa aktivnostima koje se sprovode na ovom univerzitetu.

- Univerzitet u Havani je mesto gde kontinuirano nastaju inovacije koje državi i društvu pomažu da se razvija - rekla je ministarka, istakavši da početak akademske godine za brucoše ovog univerziteta događaj koji se pamti čitav život.

- Posle obraćanja rektorke i presecanja vrpce, studenti se penju uz stepenište kako bi prvi put ušli na Univerzitet i tako simbolično otpočeli svoje obrazovanje. Bio je zaista emotivan momenat videti sve te mlade ljude koji započinju svoje karijere uz osmeh i želju da steknu nova znanja - rekla je ovom prilikom ministarka dr Begović.

Ministarka je istakla kako naučni, tako i inovacioni potencijal ove visokoškolske ustanove, navevši podatak da je od pet vakcina koje je Kuba razvila tokom pandemije, jedna bila rezultat rada profesora i istraživača sa ovog univerziteta.

- Takođe, razvili su preparat koji povećava prinose u poljoprivredi i koji se primenjuje svuda na Kubi, ali su ga i zaštitili i u mnogim zemljama van granica Kube - rekla je dr Begović.

- Kao i ostala mesta koja smo obišli na Kubi, i ovde se oseća izuzetno jaka uloga ali i odgovornost naučne zajednice u razvoju čitavog društva. Država komunicira sa naukom, vrlo jasno definišu zajedno prioritete za razvoj, a znanje, zbog velikog uticaja na razvoj ekonomije, zdravstva, energetike i poljoprivrede, i te kako se ceni - zaključila je.

(Telegraf Nauka)