Ministarka Begović obišla Naučno-tehnološki park u Havani i Centar za napredne studije Kube

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U njemu se trenutno nalazi 28 startap kompanija, pre svega iz oblasti informacionih tehnologija

Foto: NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u okviru zvanične posete Republici Kubi obišla je Naučno-tehnološki park u Havani.

Direktor parka gospodin Rafael Luis Toralbas Ezpeleta predstavio je ideju parka i organizaciju inovacionog sistema Kube i izrazio želju za razmenom iskustava sa srpskim naučno-tehnološkim parkovima. Naučno-tehnološki park u Havani, osnovan 2020. godine, predstavlja inovacioni inkubator i jedan je od tri najveća inovaciona centra na Kubi.

U njemu se trenutno nalazi 28 startap kompanija, pre svega iz oblasti informacionih tehnologija.

- Ideja je bila da se, pre svega iz akademije, osnivaju startap kompanije i da se na taj način doprinese razvoju ekonomije Kube. S obzirom na različite vrste ograničenja, ove kompanije prave rešenja kako bi Kuba imala sve potrebne tehnologije, uključujući Internet stvari i društvene mreže - rekla je ovom prilikom dr Begović i dodala da je delegacija imala priliku da se upozna sa mladim timom koji je otvorio tri IT startap kompanije - Picta, Apkils i toDus.

- Ovi inovatori dolaze sa Univerziteta za infromacione tehnologije, gde postoje osnovne studije koje školuju mlade ljude da postanu inženjeri bioinformatike, jer je potreba za ovim stručnjacima na Kubi, koja ima razvijenu biotehnologiju, jako velika - kazala je ministarka.

- Ono što je vrlo vidljivo jeste da je ova startap zajednica, iako trenutno mala, izuzetno dobro međusobno povezana i blisko sarađuje - zaključila je dr Begović.

Ministarka je ovu zvaničnu posetu nastavila obilaskom Centra za napredne studije Kube, koji predstavlja deo budućeg naučno razvojnog centra koji je fokusiran na razvoj nanotehnologije i njenu primenu, pre svega u bionanomedicini, poljoprivredi i obnovljivim izvorima energije.

Ovaj centar, zamišljen kao platfroma za saradnju između različitih naučnih centara i univerziteta i razvoj inovacija, planirano je da se prostire na površini od deset hektara. Kada bude završen, pored istraživačko-razvojnog centra obuhvataće i infrastrukturu za proizvodnju, kao i centar za strana ulaganja.

Zamenik direktora Centra Hugo Gutirez Eskura pokazao je delegaciji laboratorije u kojima se razvijaju novi proizvodi na bazi nanotehnologije, a u kojima rade multidisciplinarni timovi sačinjeni od stručnjaka u okviru različitih oblasti, od hemičara, inženjera, do molekularnih biologa i lekara.

- Ovaj centar za vreme pandemije razvio je komplete za izolaciju RNK, koja je bila neophodna za testiranje pacijenata, i tim od 70 ljudi ih je proizvodio za celu Kubu u periodu od dve godine - istakla je ministarka dr Begović.

- U centru je izražena primena nauke u cilju daljeg razvoja Kube, pre svega zdravstvenog sistema i poljoprivrede - zaključila je.

(Telegraf Nauka)