Visok nivo večnih hemikalija otkriven u proizvodima od žitarica širom Evrope

A. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Justin Long / Alamy / Alamy / Profimedia

Visok nivo takozvanih večnih hemikalija, koje ne mogu da se razgrade u prirodi, otkriven je u proizvodima od žitarica u mnogim evropskim zemljama, pokazala je najnovija studija.

Kako je navedeno u istraživanju organizacije Evropska mreža za akciju protiv pesticida (PAN), u ovim proizvodima pronađene su 100 puta veće koncentracije večnih hemikalija (PFAS) nego u pijaćoj vodi iz vodovoda, preneo je Gardijan.

Najveći nivo je zabeležen u žitaricama koje se jedu za doručak, a studijom je utvrđeno da trifluoroacetična kiselina (TFA) nastaje kada pesticidi koji sadrže Pfas preko zemljišta prodru u žitarice od kojih se proizvode testenine, hleb, slatkiši i drugi proizvodi od brašna.

Večnim hemikalijama potrebne su stotine, ili čak hiljade godina, da bi se razgradile, što znači da, ako dospeju u vodu ili zemljište, mogu tu da ostanu vekovima.

Ove supstance štetno utiču na zdravlje ljudi, a nove studije ukazuju da te hemikalije mogu da budu povezane sa kancerom, kao i da potencijalno mogu da oštete reproduktivne funkcije, razvoj fetusa, a i da imaju nepovoljne efekte po tiroidnu žlezdu, jetru i imunitet.

Aktivisti su pozvali vlade da odrede mnogo restriktivniji nivo ovih supstanci, kao i da zabrane pesticide PFAS. Studijom je analizirano 65 proizvoda od žitarica u 16 evropskih zemalja, a prisustvo kiselina TFA detektovano je u 81,5 odsto testiranih uzoraka.

Najviši nivo je pronađen u irskim žitaricama za doručak, zatim belgijskom i nemačkom hlebu od celog zrna žitarica, kao i u francuskom bagetu, ali i u proizvodima poput špageta i kolača sa sirom.

- Svi ljudi su izloženi supstancama TFA putem hrane i pijaće vode, a naši nalazi ukazuju na hitnu potrebu trenutne zabrane Pfas pestidica kako bi se zaustavila dalja kontaminacija lanca ishrane - rekla je zvaničnica PAN Salome Roanel.

(Telegraf Nauka/Tanjug)