Spajdermen inspirisao naučnike: Napravili tehnologiju za izbacivanje paukovih mreža

Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock / Shutterstock AI Generator

Svako dete koje je pročitalo strip, pogledalo crtani ili film o Spajedermenu zamišljalo je kako iz zgloba izbacuje paukovu mrežu, leti sa zgrade na zgradu i hvata zlikovce. Istraživači Univerziteta Tafts ozbiljno su razmotrili te scene i stvorili su tehnologiju za izbacivanje paukovih mreža u kojima se tečni materijal izbacuje iz šprica, u trenutku može da očvrsne, zalepi se za neki predmet i podiže ga.

Ova lepljiva vlakna, koja su napravljena u laboratoriji Silklab, prave se od čaura svilenih buba, koje su skuvane u rastvoru, a onda razbijene na gradivne blokove proteina firboine. Rastvor može da se izbaci kroz iglu i onda, u susretu sa vazduhom i uz prave aditive, može da se stvrdne, piše TuftsNow.

Naravno, navodi se, priroda je prava inspiracija za pravljenje vlakana, a zatim mreža i čaura od njih. Paukovi, mravi, ose, pčele… mogu da stvaraju svilu u nekom trenutku životnog ciklusa.

Iako su naučnici uspeli da stvore niti paukove mreže, fali im majstorstvo paukova koji mogu da kontrolišu čvrstinu, elastičnost i lepljivost mreža koje prave.

Uređaj koji su napravili može da podiže objekte koji su 80 puta teži od njih. Istraživači su demonstrirali to podižući čaure, čelične zavrtnje, skalpele i drvene blokove od oko 12 centimetara.

Prirodna paukova mreža je i dalje oko 1.000 puta jača od vlakana koje su napravili naučnici, ali veruju da će se vremenom razlika smanjiti.

- Kao naučnici i inženjeri mi se krećemo granicom između mašte i stvarnosti. Tu se dešava magija. Može da nas inspiriše priroda. Mogu da nas inspirišu stripovi i naučna fantastika. U ovom slučaju želeli smo da se naša svila ponaša kao prirodna i kako su to zamislili autori stripova.

Podsećanja radi, u većini stripova i filmova Spajdermen nema sposobnost izbacivanja paukove mreže iz zgloba, već koristi uređaj koji to može. Tu sposobnost ima jedino u filmu sa Tobijem Megvajerom i nekim stripovima objavljenim u tom periodu.

Studija o ovom otkriću objavljena je u žurnalu Advanced Functional Materials.

(Telegraf Nauka/TuftsNow)